De li sparaci – Parsaa sahramilla

Togli li sparaci e falli bollire; e quando sieno bulliti, ponli a cocere con oglio, cipolle, sale e zaffarano, espezie trite, o senza.

img_8413

4 hengelle

  • noin 450 g vihreää parsaa
  • noin 1,5 dl vettä
  • oliiviöljyä
  • 2 kevätsipulia
  • 1 tl suolaa
  • ripaus sahramia
  • ripaus jauhettuja mausteita: kaneli, neilikka, inkivääri

Napsaise parsan kuivat kannat pois ja tarvittaessa kuori ohuelti parsan vartta kuorimaveitsellä (yleensä jätän kuorimisen väliin, koska en koe sitä tarpeelliseksi). Asettele parsat pannulle ja laita päälle noin 1,5 dl vettä. Kypsennä parsoja noin 5 minuuttia pannulla, riippuen parsan koosta. Älä ylikypsennä. Kaada ylimääräinen vesi pois. Lisää hienonnettu kevätsipuli, reilusti oliiviöljyä, ripaus sahramia, suolaa ja ripaus jauhettuja mausteita. Paista kuumalla pannulla, kunnes parsan pinta on rapea noin 6-10 minuuttia riippuen parsojen koosta. Tarjoile kuumana.

Kommentit: Alkuperäisessä lähteessä neuvotaan lisäämään ruokaan sipulia. Lähteessä on mainittu kevätsipuli nimeltä kahdessa eri reseptissä, mistä tiedetään että kevätsipulia myös käytettiin. Toisessa näistä resepteistä kevätsipuli on mainittu yhdessä tavallisen sipulin kanssa. Tästä taas voisi päätellä, että tämän reseptin sipulilla tarkoitetaan todennäköisesti tavallista keltasipulia. Tästä huolimatta halusin soveltaa ja päädyin käyttämään kevätsipulia, onhan molempia kätevästi saatavilla samaan vuodenaikaan.

Alkuperäisessä lähteessä ei ole eritelty tarkemmin, mitä jauhettuja mausteita ruokaan on tarkoitus laittaa. Niinpä päädyin tekemään hieman laskutoimituksia. Reseptejä on lähteessä yhteensä 184 kappaletta, joista vähän yli 70 reseptissä on mausteista mainittu ainoastaan ylimalkaisesti “lisää jauhettuja mausteita, hienoja mausteita, joitain mausteita jne.”. Pippuri (ei eritelty mikä pippuri, mutta todennäköisesti mustapippuri tai pitkäpippuri) ja sahrami on mainittu useaan otteeseen resepteissä joko yksin tai yhdessä muiden mausteiden kanssa. Inkivääri, kaneli, neilikka, muskottipähkinä ja kardemumma on mainittu nimeltä muutamia kertoja eri resepteissä. Samoin mausteet kuten sinapinsiemen, korianterinsiemen, juustokumina, fenkolinsiemen ja anis. Lisäksi on mainittu toki yrttejä, tuoreena ja kuivattuna. Niitä en kuitenkaan nyt tällä kertaa laskenut. Päätin käyttää tähän reseptiin muutamia erittäin yleisiä keskiaikaisia mausteita.

Tarjoa ruoka neljälle hengelle esimerkiksi alkupaloina tai pääruuan lisukkeena.

Lähde: Libro della cocina, Anonimo Toscano 1300-1400 lukujen vaihde