Konkavelite – kirsikkavanukas

Ein konkavelite

Zu einer schüzzeln ze machen. man sol nemen ein phunt mandels. und sol mit wine die milich verstozzen und kirsen ein phunt. und slahe sie durch ein sip. und tu die kirsen in die milich. und nim eine vierdung rises, den sol man stozzen zu mele. und tu das in die milich. und dim denne ein rein smaltz. oder spec. unde smeltze daz in einer phannen. und tu dar zu ein halbe mark wizzes zukkers. und versaltz niht, und gibz hin.

Ein gut fülle

Konkavelit macht man von kirsen. von den suren kirsen. daz sint wiseln. die sol man nemen. und von mandelkern eine guten mandelmilich machen. und mit eime wine die kirsen wol gesoten. und mit ir eygin brüe. und geslagen durch ein tuch. und denne gegozzen in die mandelmilch. und gar gesoten in eyme hafen. und dor du wol gerüert mit ris mele, und smaltz genue dor an geton, und auch würtze genue und zuker doruf. und versaltz niht.

img_9554

4 hengelle

Mantelimaito (noin 3 dl)

 • 3 dl mantelijauhetta
 • 2 dl punaviiniä
 • 4 dl vettä

Ainekset

 • 500 g tuoreita kirsikoita
 • 3 dl punaviiniä
 • 1 ruokalusikallinen riisijauhoja
 • 1-2 ruokalusikallista laardia, paistetun pekonin rasvaa tai voita
 • hyppysellinen suolaa (jos ei käytä pekonin rasvaa)
 • 1 teelusikallinen kanelia
 • ½ teelusikallinen inkivääriä
 • 1 dl sokeria (tai hieman vähemmän, jos haluat)

Tee ensin mantelimaito. Kuumenna kattilassa mantelijauhe, punaviini ja vesi kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia, välillä sekoittaen. Anna seoksen levätä noin 30 minuuttia ja sekoita välillä. Kaada massa tiheän siivilän tai harsokankaan läpi kattilaan ja valuta, kunnes pelkästään kiinteä mantelimassa on jäljellä. Voit heittää mantelimassan pois.

Sillä aikaa, kun mantelimaito tekeytyy voit keittää kokonaiset kirsikat viinissä. Ota kirsikoista pois kannat ja keitä niitä viinissä noin 20 minuuttia tai kunnes kirsikan kuoret poksahtavat rikki ja kirsikat ovat kypsyä. Lisää tarvittaessa vettä. Kun kirsikat ovat valmiita nosta ne reikäkauhalla siivilään ja puserra huolellisesti läpi siivilän mantelimaitokattilaan. Heitä kirsikan kivet ja kuoret pois. Laita mantelimaitokirsikkaseos liedelle ja ota kuppiin noin puoli desiä seoksesta. Sekoita kupissa riisijauho hyvin tilkkaan mantelimaitokirsikkaseosta. Laita mantelimaitokirsikkaseos kuumenemaan ja lisää riisijauhoseos, mausteet, sokeri, ripaus suolaa ja laardi. Kuumenna ja tarjoile.

Kommentit: Jos käytät pekonin paistosta jäänyttä rasvaa varo, ettei vanukkaasta tule liian suolaista. Käytin laardia, koska sitä oli saatavilla kaupassa. Jos käytät laardia ja jäähdytät vanukkaan jääkaapissa, muuttuu rakenne hieman kiinteämmäksi. Mausteina voit käyttää mitä tahansa keskiajalla tunnettuja jauhettuja mausteita. Suosisin kanelia, neilikkaa ja inkivääriä, koska ne ovat hyvin yleisiä mausteita. Alkuperäisen reseptin perusteella voisi olettaa, että vanukas on tarkoitettu tarjottavaksi heti lämpimänä, mutta se on myös hyvää kylmänä.

Lähde