Vyaund leche – kaksivärinen juusto

Take Eggs, the white & the yolk and cast them in a mortar, and break them well; then take cow’s milk & cast thereto, & mix well together; then put all in a pan & let boil & with ale make it into a posset; then hang the curds on a pin & let it run over; mix curds with honey; then take the blades of Barley, or of Parsley & stamp them &wring through a cloth & so all the green, mix it among the curds; then take the curds that come from the dairymaid, mix them together, press them & serve them forth; and the colour will be then Motley.

1 juusto

3 isoa kananmunaa

2,5 dl maitoa (rasvaisinta mitä löytyy)

1,5 dl vaaleaa olutta

1 rkl hunajaa

0,5 dl silputtua tuoretta persiljaa

200 g raejuustoa

Hierrä persiljasilppua hetki morttelissa. Laita maito ja munat kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Laita munamaitoseos kattilaan ja laita kattila liedelle miedolle lämmölle. Muista sekoita koko ajan. Kun seos kiehuu lisää olut seokseen yhdellä kerralla. Poista lämmöltä ja kaada seos siivilään, joka on vuorattu siiviläkankaalla ja anna ylimääräisen nesteen tippua rauhassa. Paina lopuksi ylimääräiset nesteet pois juustosta ja kaada juusto kulhoon. Lisää persilja ja hunaja ja sekoita. Sitten lisää raejuusto ja sekoitetaan varovasti raejuusto olutjuustoon siten, että lopputulos näyttää kaksiväriseltä. Kaada juuston juustomuottiin ja laita muotin päälle kansi ja mahdollisesti pieni paino ja laita juusto jääkaappiin. Tarjoile seuraavana päivänä.

Kommentit: Juuston voi toki tarjota heti sen valmistuttua, mutta luulisin että se on parempaa jos sen on antanut olla yön yli jääkaapissa. Ken olutjuustoista tahtoo lisää tietää, niin ystäväni SM:n mainiossa blogissa oli taannoin hyvä artikkeli joka kannattaa lukaista.

Kirjassa Take thousand eggs or more, on mielenkiintoista tietoa 1400-luvun englantilaisista juustoista. Kirjan mukaan jokainen maatila ja kylä teki omanlaistaan juustoa, oli se sitten pehmeää tai kovaa juustoa. Ylimääräinen juusto tietysti myytiin tai käytettiin muihin tarkoituksiin. Suosituimmat englantilaiset tuon ajan juustot, jotka ovat säilyneet meidän ajallemme asti, ovat Cheddar, Gloucester, Cheshire ja Wensleydale.

(Take a thousand eggs or more, I Volume, Harleian MS. 279, n. 1420)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s