Blancmange – valkoinen ruoka

Take fair Almonds and blanch them, And grind them with sugar water into fair milk; and take rice and seethe. And when they are well seethed, take them up, and cast them to the almond milk, and let them boil together till they are thick; And then take the flesh of a Capon, and tease it small, And cast thereto; and then take Sugar and salt, and cast thereto, and serve it forth in manner or mortrews.

2-4 hengelle

1 keitetty broilerin rintafilee1

5 dl keitettyä valkoista riisiä2

4 dl mantelimaitoa (katso ohje perusresepteistä ylhäältä)

1 dl sokeria

suolaa

(vapaavalintaisesti: laakerinlehtiä, kokonaisia mustapippureita, kokonaisia neilikoita)

1Keitetty broilerin rintafilee:

Keitä ensin kananrinta vedessä. Käytin keitinvedessä mausteena tällä kertaa laakerinlehtiä, kokonaisia mustapippureita, kokonaisia neilikoita ja suolaa, koska halusin kanaan makua. Käyttämäni mausteet ovat sellaisia, että ne eivät kokonaisena käytettynä värjää kananlihaa, vaan säilyttävät sen valkoisena. Eli laita vesi ja mausteet kiehumaan ja lisää rintafilee kiehuvaan liemeen. Keitä kunnes liha on kypsää eli noin 20-30 minuuttia riippuen lihapalan koosta. Kun liha on kypsää, heitä pois keitinliemi ja mausteet ja hienonna liha pieneksi.

2Keitetty riisi:

Käytä valkoista riisiä. Keitä vedessä pakkauksen mukaan, kunnes riisi on kypsää (eli noin 15-20 minuuttia)

Blancmange:

Tee mantelimaito perusreseptissä olevan ohjeen mukaan. Lisää kypsän riisin joukkoon kattilaan n. 4 dl mantelimaitoa ja keitä hiljaisella tulella noin 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä tai mantelimaitoa. Lisää sokeri, suolaa ja kananpalat ja keitä vielä noin 10 minuuttia. Koristele annos manteleilla ja tarjoile.

Kommentit: Blancmange on ehkä yksi tyypillisimmistä keskiaikaisista ruuista, joita löytyy useista lähteistä. Sillä on monia nimiä, kuten blank maunger, blomanger, blomenschir, blanc mengier, manjar blanch, manjar braquo, bianco mengier.. Kuten nimestä voi päätellä on ruoka väriltään valkoista, joskaan ei aina. Alueellisia ja kulttuurillisia eroja kyseisen ruuan valmistukseen on jonkin verran. Ruoka voi olla värjätty esim. sahramilla tai se voi olla jopa kaksiväristä. Riisiäkään ei aina käytetty, vaan esimerkiksi riisijauhoa ja joskus esimerkiksi ruusuvettä. Ruuasta on olemassa myös paastonajan versioita, joissa kana on korvattu vaalealla kalalla.

(Take a thousand eggs or more, II Volume, Harleian MS. 4016, n. 1450)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s