Peris in Syrippe – päärynöitä viinisiirapissa

Take Wardons, and cast them in a fair pot. And boil them till they are tender; and take them up, and pare them in two or three. And take powder of Cinnamon, a good quantity, and cast it in good red wine, And cast sugar thereto, and put it in an earthenware pot, And let boil; And then cast the pears thereto, And let them boil together awhile; take powder of ginger, and a little saffron to color it with, And loo that it is poignant/ And also Sweet/.

6 hengelle

3 päärynää

½ pullollista sherryä, punaviiniä tai portviiniä

1 rkl kanelia

1 rkl sokeria

vettä

1 tl inkivääriä

hyppysellinen sahramia

Tee viinisiirappi siten, että laita kattilaan puolipullollista viiniä ja kanelia ja sokeria ja keitä hiljaisella tulella, kunnes puolet nesteestä on haihtunut pois. Kuori päärynät ja keitä niitä kokonaisina 5-10 minuuttia kiehuvassa sokerilla maustetussa vedessä, kunnes päärynät ovat lähes kypsiä. Halkaise päärynät kahtia ja laita ne siirappiin. Lisää vielä hieman inkivääriä ja sahramia päärynöihin ja kuumenna.

Kommentit: Viinisiirappiin käyttäisin ensisijaisesti punaviiniä tai sitten portviiniä. Mutta sherry käy myös mainiosti. Lopputuloksen pitäisi kuitenkin olla hapanmakea.

(Take a thousand eggs or more, II Volume, Harleian MS. 4016, n. 1450)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s