Perre – hernemuhennos

Take green peas, and boil them in a pot; And when they are broken, draw the broth a good quantity through a strainer into a pot, And sit it on the fire; and take onions and parsley, and hew them small together, And cast them thereto; And take powder of Cinnamon and pepper and cast thereto, and let boil; And take vinegar and powder of ginger, and cast thereto; And then take Saffron and salt, a little quantity, and cast thereto; And take fair pieces of pandemaine, or else of such tender bread, and cut it in fair morsels, and cast thereto; And serve it so forth.

4 hengelle lisukkeena

400 g tuoreita herneitä

1 sipuli

1 viipale vaaleaa leipää ilman kuoria

1 dl tuoretta persiljaa

1 tl pippuria

1/3 tl kanelia

¼ tl inkivääriä

hyppysellinen sahramia

suolaa

1 rkl viinietikkaa

Laita kattilaan tuoreet herneet ja lisää vettä niin, että herneet peittyvät juuri ja juuri. Keitä herneitä hiljaisella lämmöllä niin kauan kunnes ne ovat hyvin kypsiä ja osittain hajonneet. Soseuta herneet keitinveden kanssa. Laita soseutettujen herneiden joukkoon hienonnettu sipuli ja hienonnettu tuore persilja. Keitä kunnes sipulit ovat kypsiä. Lisää pippuria, kanelia, inkivääriä, hyppysellinen sahramia ja riittävästi suolaa. Kuumenna ja lisää murustettu leipä ja viinietikka. Kiehauta ja tarjoile.

Kommentit: Päätin tehdä tämän ruuan tällä kertaa tuoreista herneistä, mutta sen voi toki tehdä kuivatuista liotetuista herneistäkin. Sipulit kannattaa hienontaa todella pieneksi ja varmistaa, että ne ovat hyvin kypsyneet ennen tarjoilua. Terence Scully kertoo kirjassaan ”The Art of Cookery in the Middle Ages”, että humoraaliteorian mukaan sipuleita pidettiin vaarallisen (jopa kuollettavan) kosteina, joten oli hyvin tavallista, että sipulit paistettiin vähentämään vaarallista kosteutta. Se on mielestäni aika mielenkiintoista!

(Take a thousand eggs or more, II Volume, Harleian MS. 4016, n. 1450)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s