Ffygey – viikunatahna

Take figs, and cast them in a pot, And cast thereto wine or Ale and let them boil, And take them up, and bray them in a mortar; And then take bread, and steep in the same liqueur, and cast thereto and draw them through a strainer, and cast it in a fair pot with wine or ale; and then take figs, and cut them small, pine nuts, sandalwood, powder of pepper, a little saffron and salt, and cast thereto, and serve standing.

4 hengelle

200 g kuivattuja viikunoita (+ 2 viikunaa)

noin 4 dl punaviiniä (+ ½ dl punaviiniä)

1 leivänpala ilman kuorta

2 rkl pinjansiemeniä

(hyppysellinen santelipuujauhetta)

hyppysellinen pippuria

hyppysellinen sahramia

hyppysellinen suolaa

Laita 200 g viikunoita ja 4 dl viiniä kattilaan ja anna kiehua, kunnes viikunat ovat pehmenneet. Lisää tarvittaessa viiniä tai vettä. Kun viikunat ovat pehmenneet ota ne pois viinistä ja hienonna ne tasaiseksi tahnaksi. Laita leivänpala viikunoiden keitinliemeen ja kun leipä on imenyt viinin, soseuta se tasaiseksi. Hienonna kaksi viikunaa. Laita kattilaan viikunatahna, hienonnetut viikunat, puoli desiä punaviiniä, pinjansiemenet ja mausteet. Kuumenna ja anna hautua noin 5 minuuttia kokoajan sekoittaen. Tarjoa kuumana, vaikkapa paistetun possun kera.

Kommentit: Viikunatahnan reseptissä oleva santelipuujauheen tarkoitus on värjätä ruoka punaiseksi. Ruuanlaittovaiheessa huomasin, että minulla ei olekaan santelipuujauhetta maustelaatikossa, vaikka niin luulin. Siispä tein tahnan ilman santelipuujauhetta. Viininä päätin käyttää punaviiniä, joka sekin värjää tahnan punaisemmaksi kuin valkoviini. Jos käytössäni olisi ollut santelipuujauhetta, olisin tehnyt tämän valkoviiniin.

(Take a thousand eggs or more, II Volume, Harleian MS. 4016, n. 1450)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s