Gyngerbrede- inkiväärikakku

Take a quart of hony & sethe it, skeme it clene; take Safroun, pouder Pepir & throw ther-on; take gratyd Brede make it so chargeaunt that it wol be y-lechyd; then take pouder Canelle & straw ther-on y-now; then make yt square, lyke as thou wolt leche yt; take when thou lechyst hyt, and caste Box leves a-bouyn, y-stykyd theron, on clowys. And if thou wolt haue it Red, coloure it with Saunderys y-now.

img_0381

Noin 10 hengelle

 • 450 g hunajaa
 • 180 g kuivia leivänmuruja hienoksi jauhettuna
 • hyppysellinen sahramia
 • 1 tl inkivääriä (suositeltava lisäys)
 • ½ tl hienoksi jauhettua pitkää pippuria (tai mustapippuria)
 • 1 ½ rkl kanelia
 • (1 tl santelipuujauhetta halutessasi)
 • kokonaisia neilikoita koristeluun
 1. Laita hunaja kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele hiljaisella tulella noin viisi minuuttia ja sekoita koko-ajan. Varo polttamasta pohjaan.
 2. Kuori pinnalta vaahto.
 3. Jos haluat käyttää santelipuujauhetta ruuan värjäykseen, lisää jauhe tässä vaiheessa. Lisää sahrami ja pippuri.
 4. Lisää leivänmurut ja sekoita hyvin.
 5. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä.
 6. Ripottele kaneli lautaselle tai leikkuulaudalle, jossa muotoilet kakut.
 7. Kun taikina on jäähtynyt siten, että sitä pystyy käsittelemään, leikkaa se paloiksi ja muovaile palloja tai muotoile muotilla erilaisia kakkuja. Ripottele molemmin puolin kanelia tai pyörittele pallot kanelissa.
 8. Koristele kokonaisilla neilikoilla jos haluat.

Kommentit: Koska näitä inkiväärikakkuja ei paisteta, ovat ne olomuodoltaan enemmän ehkä makeisia kuin piparkakkuja. Taikina tuntuu käsissä vähän kuin kostealta marsipaanilta, mutta se saattaa säilytyksessä hieman levitä ja muuttaa olomuotoaan, koska hunajassa on jonkin verran vettä. Myös lämpötila vaikuttaa säilyvyyteen ja siihen, kuinka hyvin nämä säilyttävät muotonsa. Alkuperäisessä reseptissä ei nimestä (gyngerbrede) huolimatta ole mainittu inkivääriä. Tästä huolimatta sitä voi lisätä taikinaan. Ei ole ensimmäinen kerta, kun jokin raaka-aine, jonka luulisi kuuluvan ruokaan, on saattanut jäädä kirjoittamatta keskiaikaiseen reseptiin. Tästä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta. Kuitenkin joissain samalta aikakaudelta sekä myöhemmältä aikakaudelta peräisin olevissa gyngerbrede resepteissä on inkivääri mainittu.

Tällä kertaa en käyttänyt santelipuujauhetta, joka siis värjää ruuan punaiseksi, vaikka sitä kaapissa olikin. Tein näitä Hämeen linnaan tapahtumaan, jossa yleisö sai maistaa palan ja pelkäsin, että santelipuujauhe olisi ollut liian eksoottista. Alkuperäisessä reseptissä sanotaankin, että santelipuujauheen käyttö ei ole välttämätöntä. En ole siis kokeillut reseptiä santelipuujauheella, mutta olettaisin että noin 1 tl (tai vähemmän) riittää tähän annokseen.

Alkuperäisessä reseptissä neuvotaan koristelemaan kakut puksipuun lehdillä (boxwood). Puksipuu on kuitenkin käsittääkseni myrkyllinen (en ole varma), joten sen käyttö ei ole suotavaa. Sen sijaan koristeluun voidaan käyttää kokonaisia neilikoita.

Lähde:

Take a thousand eggs or more, A collection of 15th century recipes, Cindy Renfrow (Harleian MS.279, noin 1420)