Arbolettys – yrttijuustomunakokkeli

Take Milk, Butter and Cheese & boil together, then take eggs & cast thereto, then take Parsley & Sage & hack it small & take powdered Ginger & Galingale & cast thereto, and then serve it forth.

2 hengelle

4 kananmunaa

½ dl hienonnettua tuoretta persiljaa

5 tai enemmän tuoretta salvian lehteä hienonnettuna tai 1 tl kuivattua salviaa

4 rkl maitoa

½ dl juustoraastetta

1/2 tl inkivääriä, ½ tl galangaa jauhettuna

(suolaa)

voita

Riko kananmunat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Laita paistinpannulle nokare voita. Kun voi on sulanut, lisää maito ja juustoraaste. Sekoita koko-ajan, kunnes juusto on sulanut maitoon ja voihin. Ole varovainen, ettet polta ruokaa pohjaan! Sitten lisää munat pannulle ja sekoittele seosta lastalla. Lisää munakokkeliin lopussa yrtit, mausteet ja suolaa maun mukaan. Ruoka on valmis, kun munakokkeli on juuri ja juuri hyytynyt. Koristele juustoraasteella. Tämä ruoka riittänee 1-2 hengelle ja on hyvää esimerkiksi paahtoleivän kanssa tarjottuna.

Kommentit: Kirjan (Take thousand eggs or more) mukaan galingale tai galangal, galanga.. on inkiväärin sukuinen kasvi, joka maistuu inkiväärin ja pippurin sekoitukselta. Olen löytänyt galangaa kerran Turun Ruohonjuuresta ja sitä voi tilata myös joistain ulkomaalaisista Internetissä olevista maustekaupoista. Mausteen voi hyvin jättää poiskin, jos sitä ei ole saatavilla ja vaikka korvata sen ripauksella mustapippuria ja lisätä hieman inkiväärin määrää ruuassa.

Suolaa ei ole mainittu englanninkielisessä käännöksessä. Joten sen voi jättää niin halutessaan pois. Itse lisäisin hieman suolaa, koska ruoka maistuu tällöin paremmalta. Suolan jättäminen pois keskiaikaisista resepteistä ei ole mitenkään tavanomaista, mutta se ei myöskään välttämättä tarkoita, etteikö suolaa olisi lisätty ruokaan.

(Take a thousand eggs or more, I Volume, Harleian MS. 279, n. 1420)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s