Sienipiiraat

Mushrooms one night old are the best. They are little and red inside, closed at the top. Peel and then wash them in hot water and boil. If you want to put them in pastry, add oil, cheese and powdered spices.
pies2
pies

8 piirasta

Taikina:
2,5 dl maitoa
250 g voita
n. 700 g jauhoja (joista osa voi olla esimerkiksi kokojyväjauhoja)

Täyte:
600 g tuoreita kanttarelleja
600 g tuoreita herkkusieniä
200-300 g tuoreita suppilovahveroita
(tai noin 1,5 kg mitä tahansa tuoreita sieniä)
oliiviöljyä
1 rkl powder fort –maustesosta tai muita sopivia mausteita
suolaa tarvittaessa
250 g raastettua Gouda juustoa

Lämmitä maito kattilassa ja lisää voi. Sulata voi maitoon ja jäähdytä seos. Lisää jauhoja vähitellen jäähtyneeseen maitovoiseokseen. Anna taikinan vetäytyä hetki ja tee täyte. Kuullota puhdistetut ja pilkotut sienet oliiviöljyssä, kunnes ylimääräinen vesi sienistä on haihtunut pois. Lisää mausteet ja tarkista suola. Lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita. Anna sienien jäähtyä ja lisää raastettu Gouda. Kauli piirakkataikina ja leikkaa pienellä puisella kulholla pyöreä piirakkapohja kulhon pohjalle. Venytä taikinaa hieman kulhon reunojen yli ja lisää pari ruokalusikallista täytettä piirakan pohjalle. Leikkaa sopivan kokoinen pyöreä kansi taikinasta piirakan päälle ja taivuta piirakan reunat tiukasti taikinakannen päälle. Tee sormella reikä piirakan keskelle. Irrota piirakka puukulhosta varovaisesti leivinpaperille uunipellin päälle. Paista uunissa piirakoita noin 225 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes piirakat ovat kauniin ruskeita.

Kommentit: Nämä pienet piiraat sopivat hyvin myös matkaevääksi picnicille. Taikina on muunnos Mervin aiemmin blogaamasta piirakoista, joita teimme Ronneburgin linnassa.

(The Good Wife’s Guide, Le Menagier de Paris (1300-luvun loppu), Greco-Rose, 2009)