Doucetes – kermapiiras

Take Cream a good cupful & put it in a strainer; then take yolks of Eggs & put thereto, & a little milk; then strain it through a strainer into a bowl; then take Sugar enough & put thereto, or else honey for default of Sugar, then color it with Saffron; then take thine coffins & put in the oven empty & and let them be hardened; then take a dish fastened on the Baker’s peel’s end; & pour thine mixture into the dish & from the dish into the coffins & when they do rise well, take them out & serve them forth.

Piirakkataikina

3 dl jauhoja

1 tl suolaa

100 g voita

1 keltuainen

kylmää vettä

(sahramia)

Täyte

3 dl kermaa

4 keltuaista

3 rkl hunajaa (tai sokeria)

hyppysellinen sahramia

Kuumenna uuni 200 C. Sekoita keskenään jauhot, suola, voi ja keltuainen. Lisää sen verran kylmää vettä, että taikinasta tulee tasaista (muutama ruokalusikallinen). Jos haluat värjätä taikinan sahramilla, lisää sahrami veteen, ennen kuin lisäät veden taikinaan. Sekoita keskenään täyteainekset kulhossa. Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina vuokaan. Jos haluat esipaistaa taikinaa, esipaista n. 10 minuuttia ja lisää sitten täyte. Paista uunissa niin kauan kunnes piirakka on kullan ruskea, noin 15-20 minuuttia.

Kommentit: Unohdin ihan kokonaan ostaa kuivattuja herneitä tai papuja esipaistoa varten. Eli jos esipaistat, muista vuorata piirakkataikina foliolla tai leivinpaperilla sekä niillä kuivatuilla herneillä tms. Päätin tällä kertaa olla värjäämättä taikinaa sahramilla. Piirakka oli tosi hyvää!

(Take a thousand eggs or more, I Volume, Harleian MS. 279, n. 1420)

1 thought on “Doucetes – kermapiiras”

  1. Vaikuttaapa hyvältä! Onko kukaan teistä kokeillut gluteenitonta versiota? Laktositonta myös mutta sehän ei muuta koostumusta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s