Christmas has arrived early this year :). I came from Drachenwald Kingdom University with gifts that I got and two of them are new books. Elsa gave me The Naantali Monastery Herbal. As the back text of the booklet says it is a translation of 15th century manuscript originally written in Swedish. The booklet is about the herbal treatment in Naantali Monastery from the 1450s onward and it is the oldest known script of its kind in Finland. The other book, Hermit’s Cookbook, I got from Helgi. It is more about medieval diets, herbs and health than just recipes. Both books looks very interesting and goes well with my growing interest of nutrition and eating habits.

*************************************************************

Joulu on saapunut etuajassa tänä vuonna :). Saavuin kotiin hetki sitten Drachenwaldin kuningaskunnan yliopistotapahtumasta mukanani kaksi uutta kirjaa. Elsalta sain lahjaksi Naantalin luostarin lääke- ja yrttikirjan. Kuten takakannessa seisoo on kyseessä 1400-luvulta peräisin olevan (aluperin ruotsinkielellä kirjoitetun) käsikirjoituksen käännös, joka on vanhin löydetty tuon alan kirjoitus Suomesta. Toisen kirjan, Hermit’s Cookbook, sain Helgiltä ja se käsittelee lähinnä keskiajan luostareiden ja erakoiden ruokakulttuuria. Molemmat ovat hyvin mielenkiintoisia ja tällä hetkellä minulle omassa harrastamisessani ajankohtaisia.