Summer has been busy as always. We once again we were making daily meals at Cudgel Wars in July. This time I had time to take couple of photos and I posted to “Let hem boyle’s” Facebook page. As soon as I have time I will write down the recipes and post them here. My dear friend Sahra became a member of the Order of the Laurel at Cudgel Wars. Last weekend I re-made a cherry torte I did for her vigil at the event.

How to make a red cherry and rose torte

Take the blackest cherries you can find, and after you have removed the pits, grind well in a mortar, and take some red roses that have been finely chopped with a knife, with a little fresh cheese and a bit of good aged cheese, adding some spices, that is, cinnamon, ginger, and a little pepper and some sugar. And mix all these things together very well, adding also three or four eggs as needed. And cook slowly in a pan with a crust on the bottom. As soon as it is done, top with some sugar and some rosewater.

cherry

The dough

3-4 dl flour
100 g butter
4 tablespoon of water
4 tablespoon of sugar

The filling

About 500 g cherries (3 dl chopped cherries)
(Couple edible rose petals chopped- or rosewater)
2 tablespoon of rosewater
200 g fresh cheese
1 tablespoon of grated parmesan cheese (-optional)
3 eggs
1/2 dl sugar
1/2 teaspoon of cinnamon
1/2 teaspoon of ginger
A dash of ground black pepper

Sugar and rosewater for finishing touch

Mix together the dough ingredients and put the dough to the fridge to rest until the filling is done.
Remove the stones and the stems from the cherries. Chop the cherries finely or grind them in a mortar. Mix together well all filling ingredients. Use chopped fresh edible red rose petals or rosewater. Bake in an oven in 225 Celsius about 20-30 minutes until the filling has set and the crust is golden brown. Sprinkle the torte with a little bit of rosewater and sugar if you wish before serving.

(The Art of Cooking, The First Modern Cookery Book, The Eminent Maestro Martino of Como, 15th century, Ballerini)

***********************************************************************

Kesä on ollut täynnä kiirettä kuten aikaisempinakin vuosina. Nuijasodassa ehdin jopa kokkauksen lomassa ottamaan pari valokuvaa ruuista.. reseptejä seuraa heti kun ehdin kirjoittamaan ne puhtaaksi. Tässä on kuitenkin nyt kovasti kysytyn kirsikkapiiraan ohje. Tein piirakkaa hyvän ystäväni Sahran vigiliaan (hänestä tuli laakeriseppeleen ritarikunnan jäsen) Nuijasodassa viime kuussa.

Kirsikkapiiras

Taikina

3-4 dl vehnäjauhoja
100 g voita
4 rkl vettä
4 rkl sokeria

Täyte

Noin 500 g kirsikoita (3 dl kirsikoita hienonnettuna)
(Muutama syötävä ruusun terälehti hienonnettuna tai ruusuvettä)
2 rkl ruusuvettä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl parmesan juustoraastetta (ei välttämätön)
3 kananmunaa
1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
Hyppysellinen jauhettua mustapippuria

Sokeria ja ruusuvettä viimeistelyyn

Sekoita taikinan ainekset keskenään ja laita taikina jääkaappiin vetäytymään siksi aikaa kun teet täytteen.
Poista kirsikoista kivet ja varret ja hienonna ne joko veitsellä pieneksi tai morttelissa. Sekoita keskenään täytteen ainekset hyvin. Käytä tuoreita syötäviä ruusun terälehtiä, jos niitä on saatavilla. Muuten voit korvata terälehdet ruusuvedellä. Paista 225 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt ja piirakan reunat ovat kullan ruskeat. Voit halutessasi pirskotella valmiin piiraan päälle hieman ruusuvettä ja sokeria ennen tarjoilua.

(The Art of Cooking, The First Modern Cookery Book, The Eminent Maestro Martino of Como, 15th century, Ballerini)