I have to say that I love mustard! All different kinds of… it can be strong, mild, vinegary, spiced.. I do like them all. Making mustard for an event has been a plan for long time, but I haven’t done it until Midwinter Feast. This recipe is great! You can make it beforehand and store it in fridge. It will be good stored in fridge for couple of weeks.

Lumbard Mustard

Take mustard seeds and waishe it and drye it in an ovene, grynde it drye. Farse it thurgh a farse. Clarifie hony with wyne and vynegur and stere it wel togedrer and make it thikke ynowz. And whan thou wilt spende thereof make it tnynne with wyne.

mustard-6425

130 g mustard seeds

2 dl white wine

2 tablespoon of vinegar

1 egg

1 dl honey

Roast the mustard seeds in an oven in 120 ⁰C about 10 minutes or less. Whisk an egg. Grind the seeds and pour them in to a pot. Add the wine and honey. Slowly bring it to boil. Add an egg to the simmering mustard whisking all the time. Take the mustard out of the heat and add the vinegar. Pour the mustard into clean glass jar and when cooled store in a fridge. Serve hot or cold. If you want to make the mustard thinner, add more wine just before serving.

Comments: The recipe doesn’t say exactly how to make the mustard thick. You can boil it as long as it is thick enough or add an egg as I have in my redaction.  Remember not to roast the seeds too much. A little time in a low heat will make the seeds taste lovely. If burned then the whole mustard taste bad.

(Forme of Cury, 1390)

*********************************

Olen jo pitkään haaveillut oman sinapin tekemisestä tapahtumaan. Nyt vihdoin Sydäntalven juhlaan tein sinappia alla olevalla ohjeella. Tämä ohje on siitä hyvä, että sen voi tehdä etukäteen jääkaappiin ja se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Lumbard Mustard

Take mustard seeds and waishe it and drye it in an ovene, grynde it drye. Farse it thurgh a farse. Clarifie hony with wyne and vynegur and stere it wel togedrer and make it thikke ynowz. And whan thou wilt spende thereof make it tnynne with wyne.

130 g sinapin siemeniä

2 dl valkoviiniä

2 ruokalusikallista viinietikkaa

1 kananmuna

1 dl hunajaa

Paahda sinapinsiemenet uunissa 120 ⁰C noin 10 minuuttia. Vatkaa muna. Jauha siemenet ja laita ne kattilaan. Lisää sinapinsiementen joukkoon valkoviini ja hunaja. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää hyvin sekoittaen vatkattu kananmuna. Ota pois liedeltä ja lisää viinietikka. Kaada puhtaaseen lasiastiaan ja jäähdytä ja säilö jääkaapissa. Voit tarjota sinapin kuumana tai kylmänä. Jos haluat siitä juoksevampaa, lisää ennen tarjoilua hieman valkoviiniä.

Kommentit: Alkuperäinen resepti ei kerro tarkalleen miten sinapista tehdään paksua. Kananmunaa ei mainita reseptissä, joten voit jättää sen pois ja keittää sinappia kunnes se on riittävän sakeaa tai lisätä kananmunan kuten olen tehnyt yllä. Älä paahda siemeniä liian kauaa, koska ne palavat helposti. Palaneen siemenen maku pilaa helposti koko sinapin maun.

(Forme of Cury, 1390)