A week ago on Saturday our group Merry Swan had an outdoor day at forest. The purpose of the outdoor day was to hang together, walk in a forest, to pick mushrooms for dyeing and to have a nice picnic. We were very lucky with the weather that day. The day before was stormy but Saturday morning the storm was gone and sun was shining nicely. Perfect day for to spend at forest!
walk
Some part of the walk was pretty easy because of the road
picnic
At picnic we had bread, smoked ham, cheese, almonds, apples and mushroom pies (recipe at the end of this post)
Elina
Elina getting ready to eat
eating
Pia, Riku and Elina eating and Eikka the dog watching closely
Antti
Antti resting after eating
mervi
Mervi found nice amount of mushrooms and Tikru the dog was helping
forestwalk
And here we go back

After walking we decided to take some group pictures. Sun was already setting and it was really beautiful. Pictures by Antti Kuparinen:
swans3
swans2

I decided to do mushroom pies for the picnic. They are very well known for many. The recipe is from Le Menagier de Paris (end of 14th century). Same recipe but a bit different alteration of it can be found in our book Saffron Eggs and Almond milk. This recipe is for bigger and more filling pies. The dough used for these pies is an alteration of a dough Mervi blogged and what we made at Ronneburg Castle.

Mushroom pies

Mushrooms one night old are the best. They are little and red inside, closed at the top. Peel and then wash them in hot water and boil. If you want to put them in pastry, add oil, cheese and powdered spices.
pies2
pies

8 pies

Dough
2,5 dl milk
250 g butter
about 700 g flour (use part of whole grain flour)

Filling
600 g fresh chanterelle
600 g fresh champignon mushrooms
200-300 g fresh funnel chanterelle
(or about 1,5 kg any edible fresh mushrooms you can get)
Olive oil for frying
1 tablespoon of powder fort spice mixture or any good powdered spices
salt if needed
250 g grated Gouda cheese

Heat the milk and melt the butter in it. Let it cool a bit and knead the flours little by little to the dough. Let the dough rest and make the filling. Fry cleaned and chopped mushrooms gently in a bit of oil until the water has come out and add the spices. Add salt if needed and more spices. Let the mushrooms cool and add the grated Gouda cheese. Roll out the dough and cut rounds by using small wooden bowl. Put the rounds into the wooden bowl and pinch the edges a bit over the bowl edges. Add couple tablespoons of filling on top of the dough. Cut smaller round pastry sheet on top of the filling and pinch the edges of the pie on top of the lid. Make a small hole on top of the pie. Carefully remove the made pie from the wooden bowl on top of the baking dish. Bake them in oven in 225 Celsius degree about 20-30 minutes or until the pies are golden brown.

***************************

Iloinen Joutsen kävi viikko sitten lauantaina metsäretkellä, josta kuvia ylhäällä. Hyvin onnistuneeseen retkeen kuuluu tietenkin hyvä picnic. Niinpä valmistin edellisenä päivänä sienipiiraita matkaevääksi. Resepti on monelle tuttu ranskalainen 1300-luvun lopun (Le Menagier de Paris) sienipiiras, jonka ohje löytyy myös meidän kirjasta Sahramia, munia ja mantelimaitoa. Tein siitä nyt hieman erilaisen version käyttäen mallina Mervin jo aiemmin blogaamaa piirakkataikina reseptiä (sitä muunnellen), jota käytimme Ronneburgin linnassa elokuussa.

Sienipiiraat

8 piirasta

Taikina:
2,5 dl maitoa
250 g voita
n. 700 g jauhoja (joista osa voi olla esimerkiksi kokojyväjauhoja)

Täyte:
600 g tuoreita kanttarelleja
600 g tuoreita herkkusieniä
200-300 g tuoreita suppilovahveroita
(tai noin 1,5 kg mitä tahansa tuoreita sieniä)
oliiviöljyä
1 rkl powder fort –maustesosta tai muita sopivia mausteita
suolaa tarvittaessa
250 g raastettua Gouda juustoa

Lämmitä maito kattilassa ja lisää voi. Sulata voi maitoon ja jäähdytä seos. Lisää jauhoja vähitellen jäähtyneeseen maitovoiseokseen. Anna taikinan vetäytyä hetki ja tee täyte. Kuullota puhdistetut ja pilkotut sienet oliiviöljyssä, kunnes ylimääräinen vesi sienistä on haihtunut pois. Lisää mausteet ja tarkista suola. Lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita. Anna sienien jäähtyä ja lisää raastettu Gouda. Kauli piirakkataikina ja leikkaa pienellä puisella kulholla pyöreä piirakkapohja kulhon pohjalle. Venytä taikinaa hieman kulhon reunojen yli ja lisää pari ruokalusikallista täytettä piirakan pohjalle. Leikkaa sopivan kokoinen pyöreä kansi taikinasta piirakan päälle ja taivuta piirakan reunat tiukasti taikinakannen päälle. Tee sormella reikä piirakan keskelle. Irrota piirakka puukulhosta varovaisesti leivinpaperille uunipellin päälle. Paista uunissa piirakoita noin 225 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes piirakat ovat kauniin ruskeita.