Today I wanted to spice up a modern warm salad with touch of medieval. So I decided to do these really simple fried spicy chickpeas from Forme of Cury. This recipe is one of my favourite since it is so fast to do and tasty. Use dried chickpeas that you cook according to the instructios on the packet or canned chickpeas. If you want to follow the original recipe’s instructions then use dried chickpeas that you put in ashes and then wash and boil. Or you can roast dried chickpeas before boiling.

Chyches

Take chiches and wry hem in ashes all nyzt, other lay hem in hoot aymers, at morrow, waisshe hem in clene water and do hem ouer the fire with clene water. Seeth hem up and do thereto oyle, garlic, hole safroun, powdour fort and salt, seeth it and messe it forth.
chyches1
Serves 2-3

400 g cooked chickpeas
olive oil for frying
2 garlic cloves
pinch of saffron
1 teaspoon of powder fort
salt for taste

Peel and cut the garlic cloves. Drain the cooked chickpeas and fry them with garlic in a pan. Season with the spices and serve.

(Forme of Cury, 1390)

*********************************************************

Chyches – mausteiset kikherneet

2-3 hengelle

400 g kypsiä kikherneitä
oliiviöljyä paistamiseen
2 valkosipulin kynttä
hyppysellinen sahramia
1 teelusikallinen powder fort –mausteseosta
suolaa maun mukaan

Kuori ja leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi. Kaada vesi pois kikherneistä ja paista kikherneitä ja valkosipulia oliiviöljyssä paistinpannussa. Mausta ja tarjoile.

Huom. Voit joko itse keittää kikherneet paketin ohjeen mukaan tai käyttää esikeitettyjä tölkkikiherneitä suolaliemessä. Tai vaihtoehtoisesti tehdä kikherneet kuten alkuperäisessä reseptissä neuvotaan ja paahtaa kuivatut kikherneet tuhkassa, puhdistaa ne vedessä ja keittää. Tai voit paahtaa kuivat kikherneet muutoin ennen keittämistä.

(Forme of Cury, 1390)