I have gotten three new cookbooks to my library. First one is a fascinating book that my friend Nanna showed me a little while ago. The book is called “Fetes gourmandes au moyen age” and yes it is written in French. It had so gorgeous pictures that I wanted to have it!

Three little partridges with rose vinegar sauce

A wild boar head that made me gasp. It is coloured with parsley, gold and saffron.

The book is actually not very new, it is published in 1998. This is my first book that is written in French. I have studied French a little and cannot say that my French is very good, but looks like most of the recipes that are in the book are familiar to me. I think I manage to read it well enough and I do know how to use dictionary ;). The pictures are as I mentioned something fantastic! The pottery that they have used in their pictures looks like real ones (!) (because you can see that they are glued together from pieces. Which makes me think why did they want to use the real ones?).

Food in Medieval England: Diet and Nutrition (Medieval History and Archaeology)

The other one that I just gotten is called “Food in Medieval England: Diet and Nutrition”. That one I got from Katheryn as a birthday present :). She knows how interested I am not only about cooking but nutrition, food preservation etc. in medieval times (and well … also how interested I am about medieval diseases which of course are not always food related but anyway). I am currently reading a book “Medieval Food Traditions in Northern Europe”, which is mainly about food consumption in Northern Hansaetic towns and listing botanical remains of archaeological excavations from those areas.

Yesterday came the third book that I kind of accidentally ordered. I was only going to order it for a friend… really! I have seen the book couple times and I know it is a good for those who are interested in old brewing things. Well book was so cheap and the writer is the one who has written the Take a thousand eggs or more books, so I decided that because we only live once here I can order the book for me too. The book is called “A Sip Through Time: Old Brewing recipes” and it has over 400 documented historical brewing/ vinting etc. recipes from 1800 B.C to modern times. Looks like the glossary part is good too and appendix for herbs and fruits!

***********

Ruokakirjastoni on kasvanut taas peräti kolmella uudella kirjalla viime viikkojen aikana. Nanna näytti Rosalassa taannoin ranskankielistä kirjaa nimeltä “Fetes gourmandes au moyen age”. Siinä oli valtavan kauniita ruokakuvia, joten päätin tilata kirjan Amazonista. Kirja on julkaistu vuonna 1998. Olen opiskellut vain vähän ranskaa aikoinaan lukiossa (melko heikoin tuloksin vielä kaiken lisäksi). Onneksi kirjan reseptit näyttävät tutuilta ja loput sanat mitä en tiedä, voin aina tarkistaa sanakirjasta! Eli ei ollut sekään ranskanopiskelu turhaa silloin! Kirjan kuvat ovat sen lisäksi, että ne ovat kauniita myös mielenkiintoisia. Näyttäisi siltä, että kuvissa on käytetty rekvisiittana ihan oikeita keskiaikaisia (?!) saviastioita. Vai miksiköhän ne saviastiat näyttävät siltä, että ne on hajotettu ja palat liimattu kiinni toisiinsa? (Heh, eihän kukaan oikeasti luule, että ne museoissa pirstaleista kootut esineet oli silloinkin keskiajalla sen näköisiä… eeh :P).

Toinen kirja on nimeltään “Food in Medieval England: Diet and Nutrition” ja sain sen synttärilahjaksi Katheryniltä, joka tietää kuinka paljon minua kiinnostaa itse ruuanlaiton lisäksi kaikki keskiajan ravitsemukseen, ruuan säilyvyyteen jne. liittyvät asiat (ja kaikki sairauksiin keskiajalla liittyvät asiat, vaikka ne eivät tietysti aina ruuasta johtuvia olleetkaan). Luen tälläkin hetkellä itseasiassa Pohjois-Euroopan arkeologisiin kasvitieteellisiin löytöihin perustuvaa kirjaa “Medieval Food Traditions in Northern Europe”, jossa hahmotellaan myös kasviperäisten ruoka-aineiden käyttöä Suomessa keskiajalla.

Postiluukusta kolahti kolmas kirja Amazonista eilen. Kirja, jonka ihan vahingossa menin tilaamaan (köh). Olin aikeissa tilata kirjan ainoastaan kaverille, joka on kiinnostunut vanhoista oluenvalmistustaidoista. Olen nähnyt kyseisen kirjan aikaisemmin pariin otteeseen ja se on saman kirjailijan käsialaa kuin Take a Thousand Eggs or More-kirjat, jotka taas ovat mielestäni sieltä parhaimmasta päästä ka-keittokirjoja. Kirja oli vielä kaiken lisäksi halpa. Siispä ajattelin, että kerrankos täällä eletään ja painoin order-nappulaa. Kirjan nimi on “A Sip Through Time: Old Brewing recipes” ja se sisältää yli 400 historiallista juomanvalmistusreseptiä aina sumerialaisesta (1800 eKr.) savitaulusta löydetystä reseptistä moderneihin resepteihin. Näyttäisi siltä, että kirjan sanasto-osuus ja yrttien ja hedelmien selitykset ja luettelot takana ovat myös mielenkiintoisia.