Tags

,

Just edited couple photos for this recipe and now I feel very hungry. The recipe is from Forme of Cury c. 1390 and this version doesn’t include any cheese. I am so used to put cheese in modern savory pies and tarts so it made me wonder if this will work out. But it doesn’t need any cheese it is just perfect this way!

I have now added also two new basic recipes, one for a pie/ tart dough, one for powder douce spice mixture. You will find them under basic recipes.

Tart in Ymber Day

Take & perboule onyons & erbes & presse oute the water & hewe hem smale. Take brede & bray hit in a morter & temper hit up with ayroun. Do ther to buttur, saffroun & salt & raysouns corauns & a litul sugur with poudour douce & bake hit in a traup & serve hit forth.

300 g onions
a bunch of fresh parsley
1 tablespoon of dried sage
2 pieces of bread without crust
3 eggs
1 tablespoon butter
pinch of saffron
1 teaspoon salt
3 tablespoon currants
½ teaspoon sugar
1 ½ teaspoon powder douce spice mixture
Pie dough

Make pie dough. Peel onions and cut them into thin slices. Take a pot and bring some water to boil. Add onions to the boiling water and boil them briefly. Throw the water away and dry the onions well and let them cool. Mix together the onions, currants, spices, chopped herbs and a tablespoon of room temperature butter. Mix in separate bowl the eggs and bread crumbs and add them to the filling. Roll out the pie dough to the pie casserole and put the filling on top of the dough. Bake in oven at 200 degrees for about 40 minutes.

This is it inside:

I also made mini pies :)

*********************************************************

Muokkasin juuri kuvia tästä sipulipiirakasta ja nälkä tuli. Tämä resepti on Forme of Cury reseptikokoelmasta 1300-luvulta ja tähän versioon ei tule lainkaan juustoa! Olen niin tottunut laittamaan juustoa moderneihin suolasiin piirakoihin, että pohdin tätä tehdessä, tuleeko tästä mitään. Mutta päin vastoin, tämä oli täydellistä juuri tällaisena!

Lisäsin myös perusohjeisiin ohjeen yksikertaiselle piirakkataikinalle ja powder douce maustesekoitukselle. Ne löytyy tuolta ylhäältä!

Tart in Ymber Day – paastopäivän sipulipiirakka

300 g sipulia
nippu tuoretta persiljaa
1 rkl kuivattua salviaa
2 vaaleaa kuivaa leipäviipaletta ilman kuorta
3 kananmunaa
1 rkl voita
hyppysellinen sahramia
1 tl suolaa
3 rkl korintteja
½ tl sokeria
1 ½ tl powder douce maustesekoitusta
Piirakkataikinaa

Tee piirakkataikina. Leikkaa kuoritut sipulit ohuiksi viipaleiksi ja ryöppää ne pikaisesti kiehuvassa vedessä ja valuta ne kunnolla. Anna sipulien jäähtyä. Hienonna persilja. Sekoita keskenään sipulit, korintit, mausteet, yrtit ja ruokalusikallinen huoneen lämpöistä voita. Jauha leipäviipaleet murusiksi. Sekoita keskenään kananmunat ja leivänmurut. Sekoita kananmunaseos täytteeseen. Kauli voideltuun piirakkavuokaan taikina ja lado taikinan päälle täyte. Paista uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia.