Couple weeks ago Katheryn, Dorothea, UlfR and I went to Tallin, Estonia for a day trip. Main goal was to shop and go to eat at Olde Hansa restaurant at old town. It was Dorothea’s first Olde Hansa visit, but for rest of us, we have eaten there many times.

It is not only because of the fantastic atmosphere that we want to go there over and over again. Food is usually always delicious and service is good too. There isn’t that many good medieval themed restaurants or ones I have heard about near to us. We have some restaurants here in Finland but I cannot speak about them in the same day I am speaking of Olde Hansa.

Of course Olde Hansa have it’s own weaknesses. They do want to consider what normal people wants to eat. With that in mind they have modified the menu and the dishes so it is not easy or even possible to recognize the dishes anymore from their medieval alike dishes. This has of course good and bad sides. Imagination and adapting is always good. Bad is in my opinion when you need to add potatoes or non-medieval foodstuff for your menu to please customers. For me I don’t care if I am eating at the medieval themed restaurant and not knowing that they have used non medieval foodstuff for the dishes (spices, thickening agents etc.) but when a waiter points out that here you have a baked dumpling filled with potatoe, then it is a small disappointment.

But because the food is delicious, usually always, I do recommend Olde Hansa for everybody. When you go there, don’t forget to visit their shop. You will find lots of great stuff there! They have a online shop too.

This time I ate ”Wild boar plate favoured by Earl von Uexkyll”, Kathery ate ”Divine leg of pork with beer syrup”, Dorothea ate salmon dish (I cannot remember any more which one but I think that it was ok not special) and UlfR ate ”Grand merchant von Hueck’s mild game pot ” . Meat dishes usually always are very good there. The Divine leg of pork is truly divine! Wild boar was good but think I have aten that too many times and next time I have to choose something else. UlfR’s game pot was ok, but again nothing very special. He said that our friend who is from Lappland makes better game pot ;). Olde Hansa’s sausage plates are always good too :). And of course we drank very good spiced cinnamon beer and for dessert we had as usually ”Rose pudding savoury; Velvet Delight of the Nobility ”. That rose pudding is so goooood!

Wild boar plate/ villisikavati

Rose pudding / ruusuvanukas

And now I am hungry :D

*************************************************

Pari viikkoa sitten kävimme Katherynin, Dorothean ja UlfRin kanssa Tallinnassa päiväretkellä. Päätavoite oli tehdä ostoksia ja mennä syömään Olde Hansan ravintolaan, joka sijaitsee vanhassa kaupungissa. Dorothealle kerta oli ensimmäinen, mutta me muut olemme syöneet siellä monta kertaa.

Olde Hansaa on aika vaikea kuvailla sanoin sellaiselle, joka ei ole siellä koskaan käynyt. Kaikki ne tuoksut, seinämaalaukset ja tunnelma on jo itsessään yleensä elämys. Pelkästään tunnelman takia sinne ei kuitenkaan tule lähdettyä aina uudestaan ja uudestaan. Ruoka on yleensä aina herkullista ja palvelu on hyvää. Tietysti vertailupohjaa ei kovin paljon ole, koska hyviä keskiaikahenkisiä teemaravintoloita ei juuri ole lähialueilla. Suomessa on muutamia ravintoloita, mutta niistä ei oikein voi puhua samana päivänä.

Tietenkin Olde Hansassa on omat heikkoutensa. Olde Hansan menussa paistaa läpi selvästi halu miellyttää myös tavallisia asiakkaita, ei pelkästään historian harrastajia. Ja se vaikuttaa siihen melko paljon, mitä asiakkaille halutaan tarjota. Ruokia on muutettu sen verran paljon alkuperäisistä keskiaikaisista ruuista, ettei niitä ole kovin helppoa tunnistaa niiden esikuvista. Se on tietysti monella tapaa myös hyvä asia, koska mielikuvituksen käyttö on mielestäni aina hyväksi. Minua ei haittaa, jos olen keskiaikahenkisessä ravintolassa syömässä ja jos en tiedä, onko ruokiin käytetty esim. uudenaikaisia mausteita tai sakeuttamisaineita. Mutta jos tarjoilija erikseen ponnekkaasti ilmoittaa, että paistetussa taikinanyytissäni on sisällä perunaa, tunnelma vähän latistuu.

Mutta ruoka on herkullista yleensä aina, joten suosittelen Olde Hansaa kaikille. Olde Hansassa vieraillessa ei kannata unohtaa vierailla ravintolan yhteydessä olevassa kaupassa. Sieltä saa kaikkea ihanaa, erityisesti astioita. Olde Hansalla on myös verkkokauppa.

Tällä kertaa söin kreivi von Üksküllin villisikavadin, Kathery söi jumalaisen paistetun sian potkan pehmeän olutsiirapin cera, Dorothea söi lohta (en muista enää mitä niistä, hyvää se oli kuitenkin, mutta ei mitenkään järin erikoista) ja UlfR söi mahtikauppamies von Hueckin pehmeänmakuisen riistakäristyksen. Liharuuat Hansassa ovat yleensä erittäin hyviä. Jumalainen sianpotka on tosiaan jumalaista! Villisikavati oli hyvä, mutta olen tainut syödä sen liian monta kertaa. Ensi kerralla pitää valita jotain muuta :). UlfR totesi riistakäristyksestä, että se oli ihan ok, mutta ei mitään kovin erikoista. Kuulemma ystävämme pohjoisesta tekee huomattavasti parempaa riistakäristystä ;). Ja tietysti me juotiin ruuan kanssa erittäin hyvää maustettua kaneliolutta ja jälkiruoaksi otimme ruusuvanukasta. Ruusuvanukas on aina niiiiiin hyväääää!

Jahas ja tätä ajatellessa tulikin taas nälkä :D