Today at the test kitchen it was all about my husband in charge of cooking. This following recipe is his (my husband’s UlfR Knutsson’s) and with his permission and suggestion I am gladly writing it here. (Scroll down for Finnish version/ Kelaa alas suomenkieliseen ohjeeseen!)

There is by the way a great article about this dish online!

Zabaglone – warm egg custard

For four cups of Zabaglone get twelve fresh egg yolks, three ounces of sugar, half an ounce of good cinnamon and a beaker of good sweet wine; cook this until it is as thck as a broth; then take it out and set it on a plate in front of the boys. And if you like you can add a bit of fresh butter.

Serves 1

2 dl sweet white wine (as sweet as you can find)

3 big egg yolks

2 teaspoon sugar

1 teaspoon cinnamon

(½ teaspoon of butter, optional)

Mix all the ingredients together and warm gently whisking all the time. Let it simmer couple minutes until it thickens and serve warm. If you want you can add more sugar and cinnamon.

Comments: He said that he used Riesling for the dish and it wasn’t sweet enough. Also he said that as the other article suggests strawberries would be nice addition to the dish, unfortunately ours are not ripe yet ;) (he is referring to our strawberry pot which will give us if we are lucky probably less than 20 berries, when they finally will be ripe).

(The Neapolitan Recipe Collection, Cuoco Napolitano, 15th century, Terence Scully)

**************************************************************

Tällä kertaa koekeittiössä kokkasi mieheni UlfR. Hänen luvallaan ja pyynnöstään laitan tämän reseptin tänne blogiin. Tästä ruokalajista on muuten hyvä artikkeli netissä!

Zabaglone – lämmin munaviinikeitto

For four cups of Zabaglone get twelve fresh egg yolks, three ounces of sugar, half an ounce of good cinnamon and a beaker of good sweet wine; cook this until it is as thck as a broth; then take it out and set it on a plate in front of the boys. And if you like you can add a bit of fresh butter.

1 hengelle

2 dl makeaa valkoviiniä (makeinta mitä löytyy)

3 isoa kananmunan keltuaista

2 teelusikkaa sokeria

1 teelusikka kanelia

(½ teelusikallinen voita, jos haluaa)

Sekoita kaikki ainekset keskenään kattilassa ja kuumenna sekoittaen hyvin koko-ajan. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia kunnes keitto hyytyy. Jos haluat, lisää sokerin ja kanelin määrää.

Kommentit: UlfR sanoi käyttäneensä Rieslingiä ja se ei ollut ihan riittävän makeaa. Lisäksi hän sanoi, kuten yläpuolella olevassa artikkelissa viitataan, sopii ruoka hyvin mansikoiden kera.. valitettavasti meidän mansikat eivät ole vielä kypsiä ;) (hän viittaa siis meidän amppelimansikkaan, josta hyvällä tuurilla saa ehkä alle 20 mansikkaa, kun ne ovat vihdoin kypsiä).

(The Neapolitan Recipe Collection, Cuoco Napolitano, 15th century, Terence Scully)