This recipe is from one of my favourite books The Art of Cooking, The First Modern Cookery Book and it is based on Maestro Martino of Como’s book Libro de Arte Coquinaria (c.1465). Martino is titled to be the most important cook of 15th century. There aren’t much knowledge about Martino’s life and the first part of the book tries to tell about his story via knowledge that we have gotten from one of (in my opinion) the most interesting guy in Italian renaissance, Bartolomeo Sacchi know also as Platina.

This recipe is a sauce that I made to accompany the fish that I posted here last time. It is excellent sauce for all types of fish dishes and again very easy to make.

Lemon sauce

Take almonds, blanch, and crush so as to turn them into milk; then boil the milk, that is, the almond milk, with cinnamon, ginger and saffron; pass the milk, that is, the almonds, trough a stamine with lemon juice or pomegranate and a little verjuice and lean broth; if you wish to make it stronger, add more lemon or other citrus.

Serves 4

3-4 dl almond milk made in vegetable broth (or fish broth or chicken broth)

½ dl fresh lemon juice

1 tablespoon of vinegar

½ teaspoon ginger

pinch of cinnamon

pinch of saffron

(salt)

Make almond milk. Use vegetable broth or fish/ chicken broth for making the milk. Heat the almond milk briefly and add freshly squeezed lemon juice, vinegar and spices. Stir and taste. Add more lemon juice if needed and more salt if you wish. Serve warm or cold.

Comments: The recipe doesn’t tell if the sauce should be heated or not. But I decided to heat it because spices taste always better when heated a little bit.

(The Art of Cooking, The First Modern Cookery Book, The Eminent Maestro Martino of Como, 15th century, Ballerini)

*****************************************************************

Tämänkertainen resepti on yhdestä lempikirjastani eli kirjasta nimeltään The Art of Cooking, The First Modern Cookery Book ja se perustuu Maestro Martinon Libro de Arte Coquinariaan (1465). Martinoa on sanottu yhdeksi renessanssin ajan tärkeimmäksi mestarikokiksi. Hänen elämästään tiedetään hyvin vähän, oikeastaan lähes kaikki tieto on peräisin Bartolomeo Sacchin (jota kutsutaan myös Platinaksi) kirjoituksista.

Tein tätä kastiketta viimeksi blogiin kirjoittamani kalan kaveriksi. Se sopii erittäin hyvin kaikenlaisten kalaruokien kanssa, miksei myöskin kanaruokien, etenkin jos mantelimaidon tekee kanaliemeen.

Lemon sauce – sitruunakastike

Take almonds, blanch, and crush so as to turn them into milk; then boil the milk, that is, the almond milk, with cinnamon, ginger and saffron; pass the milk, that is, the almonds, trough a stamine with lemon juice or pomegranate and a little verjuice and lean broth; if you wish to make it stronger, add more lemon or other citrus.

4 hengelle

3-4 dl mantelimaitoa tehtynä kasvisliemeen (tai kala-/ kanaliemeen)

½ dl vasta puristettua sitruunamehua

1 ruokalusikallinen valkoviinietikkaa

½ teelusikallinen inkivääriä

hyppysellinen kanelia

hyppysellinen sahramia

(suolaa)

Tee mantelimaito kasvisliemeen (tai kala-/ kanaliemeen). Kuumenna mantelimaito nopeasti ja lisää vasta puristettu sitruunan mehu, viinietikka ja mausteet. Sekoita ja maista. Lisää tarvittaessa makusi mukaan lisää sitruunamehua tai/ja suolaa. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Kommentit: Alkuperäinen resepti ei kerro tuleeko kastiketta kuumentaa ollenkaan. Mielestäni mausteet maistuvat aina kuitenkin paremmalle, jos niitä on ensin vähän lämmitetty. Siispä päätin kuumentaa kastikkeen.

(The Art of Cooking, The First Modern Cookery Book, The Eminent Maestro Martino of Como, 15th century, Ballerini)